Monday, March 8, 2010

Hey iedereen, nu dan toch een mailtje, nadat onze poging zondag gedwarsboomd werd door een plots gebrek aan elektriciteit :)


It's fun to stay at the... YWCA!
Ons plekje in Dar Es Salaam, in het midden van het centrum aan zowat de drukste baan maar altijd vol gezellige buitenlanders. Onze medestudenten slapen op het home van de unief, maar wij zijn stiekem blij dat we niet in die claustrofobische kruipkotjes 'mogen' slapen.

De cantine waar locals en 'mzungu's' (blanken) broederlijk een hapje of drankje nuttigen voor geen geld.

Beetje bij beetje leren we de leuke plekjes in de stad kennen: terrasjes, restaurantjes met zicht op zee, leuke winkeltjes, lekker Indisch eten... In het weekend valt er niet te beleven in Dar, maar in de week is 'druk' een understatement. Busjes scheren over straat, onderweg de vele straatverkopers bijna neermaaiend. We worden bijna dagelijks overreden omdat we er maar niet aan wennen dat ze hier links rijden :) Maar gelukkig is het halfuurtje wandelen naar het ziekenhuis door een rustige wijk met spelende kindjes en stoffige zandwegen.

In tegenstelling tot de chaos op straat en de rustige 'pole pole' houding van de doordeweekse Tanzaniaan is het operatiekwartier een eiland van discipline, volgeboekt met operaties van smorgens tot savonds, bevolkt met zeer professioneel personeel, en airco :). De zalen zijn zelfs 2x zo groot als in België...

...en wel hierom. Veel studenten, weinig artsen en everybody wants a piece of the action! Ondanks dit onevenwicht worden we zeer goed begeleid en zijn de artsen echt geboren onderwijzers en leren we super veel bij. Alles is in het Engels: de dossiers, de zaalronde, de bedside teaching, zelfs de studenten onder elkaar. Zowel op de campus als in het ziekenhuis is iedereen trouwens super vriendelijk en geïnteresseerd,
daarbuiten worden we misschien wat teveel als wandelende geldzak gezien :)

Ondanks het goede personeel blijft het Afrika, de patiënten liggen met 40 op één ziekenzaal (als je pech hebt op de grond) en er is een chronisch tekort aan medicatie. We zien ook veel vergevorderde ziektes, de mensen wachten hier héél lang voor ze een dokter zien...

In het weekend zorgen we dus dat we weg zijn uit de stad... :) Dit is Mbudya, een paradijsje op een paar kilometer van ons bed. Kristalhelder water met talloze fluo visjes, waarvan we 's middags een aantal lekkere exemplaren op ons bord kregen. Beachen heeft in Afrika toch een andere invulling dan aan de Noordzee: tussen 11 en 4 in de zon komen is gewoon afzien. Maar luieren onder de schaduw van een palmboom heeft ook wel iets :)

Groetjes vanuit Tanzania!
Simon en Dries

5 comments:

  1. ik hou van je!
    en de noethoofd mist je
    xmargo

    ReplyDelete
  2. Wat een blauwe lucht! En wat een orde overal (zo lijkt het toch op de foto's)! En wat een big smile op Simons gezicht :)
    Keep us posted!
    xxx

    ReplyDelete
  3. OMAI ik heb zin om daar ook te zijn!

    ReplyDelete
  4. den noethoofd is eigenlijk blij dat je er ni bent .. hahaha .. kan ie ook ns bij zusje liggen .. ziet er wel bangelijk uit ginder .. spijtig da k gene oost afrika meer heb dan :)
    Michelle*

    ReplyDelete
  5. chille beren, keep up the good work
    hier ook kristalhelder water, weliswaar in onze badkuip
    fluofiskes nog niet tegengekomen maar wat niet is kan nog komen
    we missen jullie op het veld bij kp united maar we doen ons best stand te houden, blijven oefenen daar!
    't ziet er echt zalig uit, geniet ervan
    veel kuskes
    liesje en nicolaas

    ReplyDelete